STERILIZACIJA I NJENO ZNAČENJE

 

Sterilizacijjprocekojim se potpuno odstranjuju ili uništavaju svi mikroorganizmi i njihove spore. Ovaj postupak sprječava prijenos infekcija putem instrumenata i drugih materijala.

Prije sterilizacije predmeti koji će biti sterilizirani moraju biti čisti, uz što manje mikroorganizama i osušeni. Proces sterilizacije mora biti validiran prije upotrebe, provedbu se mora  redovito pratiti i oprema se mora redovito održavati.

Proces sterilizacije je uspješan ako se smanji broj prisutnih mikroorganizama najmanje na broj 6, što je indeks vjerojatnosti učinka 1:10 da će biti pojedinačna jedinica u nizu koja je sterilizirana, sterilna.

 

PRIPREMA PEDIKERSKOG PRIBORA ZA STERILIZACIJU

1. Prvo, mehanički očistite pribor za pedikuru pod tekućom vodom.

2. Uronite instrument za dezinfekciju u dezinfekcijsku posuda sa sitom i posudom. Pustite djelovati prema uputama.

3. Instrumenti su zatim osušeni i pripremljeni za sterilizaciju. Steriliziramo samo pribor koji nije za jednokratnu upotrebu.

4. Instrumenti moraju biti otvoreni. Pribor se stavlja u metalni nehrđajući spremnik ili u vrećice za sterilizaciju. U idealnom slučaju, svaki je instrument pojedinačno pakiran za sterilizaciju. Svaki set za sterilizaciju mora biti označen i opremljen datumom sterilizacije. Sterilizacija se kontrolira indikacijskom trakom ili drugim kemijskim pokazateljima učinkovitosti sterilizacije.

 

Posuda za dezinfekciju           Indikacija                    Sterilizator              

 Posuda za dezinfekciju                 Indikator u traci za sterilizaciju         MEDISEPT alkohol 70% 5L (nalijemo ga v posudu za dezinfekciju)

 

 

VRSTE STERILIZACIJA

Poznajemo fizikalne i kemijske metode sterilizacije. U kozmetici su najvažnije fizikalne. Među njima je parna sterilizacija, sa suhim vrućim zrakom  i sterilizacija s UV svjetlom.

 

1. STERILIZACIJA SUHIM, VRUĆIM ZRAKOM

Sterilizacija suhim, vrućim zrakom vrši se na temperaturi od 160°C, a vrijeme provedbe je najmanje 120 minuta. Prikladno za sterilizaciju posuda i instrumenata.

Sterilizator na suhi vrući zrak djeluje na način cirkulacije vrućeg zraka na temperaturi od 200 stupnjeva Celzijusa. Važno je napomenuti da svi instrumenti moraju biti potpuno suhi prije sterilizacije.

 

Sterilizator suhim, vroćim zrakom

Sterilizator na suhi, vrući zrak


Za sterilizator na suhi vrući zrak PROmini, proces sterilizacije je potpuno automatiziran. Ima mogućnost reguliranja temperature i vrijeme trajanja sterilizacije. Sterilizator također ima unutarnju košaru za stavljanje instrumenata. Sterilizacija kozmetičkih instrumenata sa sterilizatorom na suhi vrući zrak,  ispunjava zahtjeve inspekcije.

Kod narudžbe PROmini sterilizatora, naš Dnevnik sterilizacije je također besplatan na našoj web stranici.

 

 

2. STERILIZACIJA S VRUĆOM PAROM - AUTOKLAV

1. Instrumenti koji se koriste u njezi: sve  vrste kliješta, ručke  skalpela, pile, nastavci za freze, pincete, škarice, kvečeri,  eskavatori, odmah nakon upotrebe stavimo u posudu s dezinfekcijskom tekućinom. Pustimo stajati 15 do 120 minuta. Svi drugi materijali koji se koriste za jednokratnu uporabu, a termolabilni su ili su bili  u direktnom kontaktu s ljudskim izlučevinama bacamo u smeće.

 

 Sterilizator | autoklav - AS 1618a 

 

2. Na list za dezinfekciju napišemo datum dezinfekcije, vrstu dezinfekcijske tekućine u postotcima, vrijeme dezinfekcije i potpis.

3. Tijekom tog postupka aktiviramo autoklav kako bismo dosegnuli određenu temperaturu i povećali tlak.

4. Zatim ponovno mehanički očistimo instrumente četkom, što ne smije uzrokovati abraziju na instrumentima, jer se može oštetiti zaštitni film koji ga štiti.

5.Stavimo ih na mrežu kako bi se ocijedili i djelomično osušili.

6. Obrišemo ih krpom i stavimo ih na pult.

7. Pojedine suhe instrumente onda stavimo u samoljepljive vrećice za sterilizaciju, na koje moramo napisati datum sterilizacije i na kojima je označen indikator sterilnosti.

8. Vrećice su izrađene tako da se instrument stavi u rupu i na kraju, gdje se nalazi otvor odlijepimo traku, koja je namazana ljepilom kako bismo mogli vrećicu zatvoriti. Vreća mora biti savršeno glatko zalijepljena tako da ne ostavlja mogućnost izlaska ili ulaska zraka  u nju. Vrećica mora biti fiksirana s kontrolnom samoljepivom trakom za sterilizaciju. Moramo označiti datum sterilizacije na kontrolnoj traci i što je u njemu.

9. Kada je sterilizator spreman, stavimo u njega umotane setove instrumenata koji ne smiju biti natrpani već moraju imati dovoljno prostora da dođu u kontakt s visokim  temperaturama i vlagom. Obično se moraju staviti uspravno ili svakog na svoju mrežu  koja se već nalazi u sterilizatoru. Osim instrumenata, ne smijemo zaboraviti staviti i indikator kontrole kemijske sterilnosti na koji je potrebno napisati datum. Stavimo ga u sredinu sterilizatora ili na najkritičnije mjesto. Ako su svi parametri postavljeni na određene vrijednosti proces sterilizacije može započeti.

10. Postupak zapišemo u zapisnik sterilizacije i na listu o materijalima. Na zapisniku sterilizacije mora biti datum, serija, vrsta materijala, vrsta programa, kontrola, čišćenje sterilizatora, izvođač sterilizacije, potpis i dokaz o kontroli sterilnosti. Na zapisniku sterilizacije mora  biti naveden datum, vrsta materijala, serija, vrsta programa i potpis.

11. Nakon završetka postupka sterilizacije, uključujući sušenje i hlađenje instrumenata, sterilni predmeti moraju biti postavljeni u sterilni ormarić.

 

Kod sterilizacije je potrebno uzeti u obzir članak 9. o minimalnim sanitarnim zdravstvenim uvjetima za obavljanje higijenske zaštite, koji navodi sljedeće: "Sterilizacija se provodi po potrebi. Sterilizacija pribora, instrumenata i opreme pogodnih za autoklav. Sterilizaciju može vršiti svatko tko je osposobljen za rad s aparatima i poznaje djelovanje aparata i rad s njim. Prije početka sterilizacije postavljamo sljedeće parametre (odaberite jednu od opcija):

• sterilizacija 3 sata na 160°C

• sterilizacija 2 sata na 170°C

• steriliracija 1 sat na 180°C

 

2.1. OPIS KONTROLE IZMEĐU PROVEDBE  I  ZAPISIVANJA STERILIZACIJE

Učinkovitost postupka sterilizacije autoklava može se provjeriti na nekoliko načina.

• Redovitim servisiranjem i pravilnim održavanjem autoklava. Prema uputama proizvođača, ovlašteni serviser određuje kritične točke i servisiranje autoklava. Autoklav servisiramo u tvrtki ART-PE d.o.o. Za više informacija nazovite 097 665 2562  ili pošaljite mail na prodaja@art-kozmetika.com.

• Autoklav stalno prikazuje postupak cijele sterilizacije, te vrijeme i temperaturu. U slučaju neispravnosti autoklava, također nas obavijesti kemijski pokazatelj koji mijenja boju. U slučaju uspješne sterilizacije, indikator postaje smeđ, inače se boja ne mijenja - ostaje plava.

Tiskan papir (Mykolay test) pokazuje nam učinkovitost sterilizacije autoklava.

• Kada se sterilizator isključi, najprije ispraznite kotao, očistite ga alkoholom, a zatim ulijte svježe destiliranu vodu. Ovo se bilježi na ploči sterilizacije.

• Sterilizator također mora biti redovito servisiran prema uputama proizvođača. Obično je to jednom godišnje kada  serviser provjerava temperaturu, vrijeme i pritisak, pregledava i provjerava kakva je sterilizacija.

 

2.2 MJERE U RADU

• U slučaju da nema unaprijed pripremljene tekućine za dezinfekciju, odgovorna osoba je mora pripremiti. U slučaju da nemamo tekućine za dezinfekciju ili je potekao rok upotrebe, idemo u skladište i uzmemo određenu količinu. U tom slučaju, također popunjavamo listu potrošenog materijala u skladištu. Iz skladišta, ako je potrebno, u slučaju nedostatka, također uzmemo novi zavoj folije za pakiranje instrumenata i zamijenimo ga na aparatu. Također obavještavamo vođu salona ili vlasnika salona o nedostatku materijala.

 • U slučaju da folije nemamo stavimo instrumente u kasete. Uzimamo u obzir da sterilnost vrijedi samo 24 sata nakon  otvaranja. Također treba uzeti u obzir sljedeće: kasete moraju biti dobro zatvorene a u kontaktu s njima se dolazi samo s pincetom, koja također mora biti sterilna.

• U slučaju neispravnosti rada autoklava, najprije provjerimo količinu vode.  U slučaju bilo kakvih drugih kvarova,  obavijestiti je potrebno vođu salona i servisera.

• Ako indikator pokazuje nepravilnost prilikom sterilizacije, ponovite postupak.

• U slučaju kvara obavještavamo vođu salona.

 

 

3. STERILIZACIJA S UV SVJETLOM

 

UV sterilizator

UV sterilizator predmeta

 

UV sterilizator se koristi za sterilizaciju predmeta pomoću UV svjetla u frizerskim i kozmetičkim salonima. Sterilizator je opremljen mikro utičnicom koja automatski isključuje aparat kada  otvorite poklopac uređaja. Kad se sterilizira s UV svjetlom, potrebno je samo nekoliko minuta  da uništi više od 99% svih klica i bakterija, jer su mikroorganizmi uništeni kad uništimo njihovu DNK.

Stavite instrumente s razmakom na mrežu  isporučenu sa sterilizatorom. Ne koristimo vrećice ili foliju.