ZNAČAJ SASTOJAKA U KOZMETIČKIM PROIZVODIMA

Značaj sastojaka u kozmetičkim proizvodima

Kozmetika i kozmetički proizvodi su postali dio svakodnevne rutine u životu svakog pojedinca. Izbor proizvoda može pogoršati ili poboljšati naše osnovno stanje kože. S obzirom na to, da se svaki pojedinac susreće sa kozmetičkim proizvodima, pravilan izbor i promišljena upotreba je od velikog značaja. Često vam se prilikom kupovine kozmetičkih proizvoda jave pitanja i dvoumite se u vezi sastojaka, koji su primjereni za pojedine tipove kože. Možda se pitate:"Koji sastojci su najbolji za moju kožu? Kakav značaj i funkciju ima pojedini sastojak? Što nam govori poredak sastojaka na deklaraciji?"

POMEN SESTAVIN V KOZMETIČNIH PROIZVODIH

                                                                        Prirodni sastojci za kozmetičke proizvode.

Bez obzira na to, da li ćete kupiti certificirane ili necertificirane kozmetičke proizvode, sljedeće informacije možda će vam dobro doći. Prilikom kupovine svakog proizvoda, obratite pažnju na INCI sastav. Naravno da morate imati na umu, da svaki sastojak nije nužno dobar ili loš. Najčešće imamo pred sobom vrlo dobar sastav, koji u određenim slučajevima sadrži i manje dobre/loše sastojke. Sve je ovisno od toga, koliki postotak »manje dobrih/loših« sadrži. Zato je u tom slučaju dobro obratiti pažnju na poredak INCI sastojaka.


Što ustvari predstavlja kratica INCI i kakav je njezin značaj?

INCI je kratica za International Nomenclature of Cosmetic Ingrediens ili Međunarodna nomenklatura za kozmetičke proizvode. Naziv INCI je međunarodno ime, koje je u pravilu engleskog podrijetla. Naziv INCI mora odgovarati određenim pravilima. Sastojci proizvoda moraju biti popisani prema redoslijedu, tako da je prvo navedeni onaj, kojeg ima najviše (najčešće voda). Sastojci, koji su u proizvodu prisutni u količini manjoj od 1%, mogu biti navedeni željenim redoslijedom. Na posljednjem mjestu se često nađu oni, kojih u proizvodu ima najmanje. To so najčešće alergeni eteričnih ulja, jer u određenoj koncentraciji mogu prouzročiti alergijsku reakciju (Citronelol, Geraniol,…). I ulja parfema mogu, isto tako, sadržavati alergene kao i eterična ulja. Granica od jedan posto vrlo je važna jer tako znamo jesu li sastojci proizvoda stvarno funkcionalni ili je samo dodatni balast. Neki proizvođači ih rado dodaju više, zbog marketinga da proizvod strankama izgleda zanimljivije i privlačnije.


Koji su najčešći sastojci u kozmetičkim proizvodima?

Konzervansi (parabeni) – sastojci, koji su dodani u kozmetičke proizvode s namjenom, da spriječe sekundarnu mikrobiološko kontaminaciju. Jednostavnije rečeno, spriječavaju rast bakterija nakon otvaranja proizvoda. Konzervansi moraju biti dodani svim proizvodima, koji sadrže vodu, jer je to raj za razvoj bakterija.

Površinski aktivni sastojci – u kozmetičkom proizvodu imaju više funkcija. Mogu biti dodani kao emulgatori, solubilizatori, sredstva za vlaženje, sredstva za pjenjenje ili sredstva za čišćenje. Kada čujemo ili naiđemo na izraz površinski aktivni sastojci, u večini slučajeva, radi se o sredstvima za čišćenje, koja se nalaze u sapunima, gelovima za tuširanje i šamponima. Glavna funkcija površinskih aktivnih tvari je razmašćivanje, što može prouzročiti podizanje pH na epidermisu i posljedično dodatne probleme. Isto tako, upotreba sredstava za čišćenje još dodatno podigne pH i razmasti kožu, što uzrokuje dodatne probleme kod onih osoba, koje imaju izrazito suhu kožu.

Silikoni – sastojak, koji se, vrlo često, upotrebljava u kozmetičkim proizvodima. 
Odlična su maziva, protupjenila, emulgatori, omekšivači. S kožom nemaju mnogo zajedničkog, ali se unatoč tome na široko upotrebljavaju. Razloga za to je više. Jedan od njih je, da silikoni kao ni naftni derivati nemaju boje, mirisa i ne postanu vrući, a s njima postignemo odlične rezultate (glatku i svilenkastu kosu te sjajan izgled).

Mirisi i eterična ulja – mirisi su problematični samo onda, kada imate, posebno, osjetljivu kožu, koja na svaki proizvod ili sastojak reagira s alergijskom reakcijom. Isto tako, eterična ulja nisu ništa bolja alternativa mirisima, jer isto tako sadrže alergene. Kao i sastojci umjetnih mirisa, tako i sastojci eteričnih ulja dospiju u krvotok - zato riječ »prirodni izvor« nije olakotna okolnost. Ukoliko imate jako osjetljivu kožu (dermatitis,rozacea, psorijaza, …) spomenute sastojke, u kozmetičkim proizvodima, izbjegavajte.

Boje – predstavljaju pomoćne tvari u kozmetici. Namjena boja je, prije svega, bojanje - pri čemu mogu obojati proizvod i/ili čak i kožu. To je jedina njihova funkcija. U određenim slučajevima mogu prouzročiti iritaciju i alergijske reakcije, zato nisu preporučljive osobama s kožnim bolestima.

Alkoholi – s nazivom "alkohol" obuhvatimo cijelu skupinu tekućih tvari. Danas se najviše upotrebljava etanol. Imaju čak nekoliko funkcija, prije svega, pri stabilizaciji proizvoda, konzerviranju, topljenju i omekšavanju. Poznajemo dvije vrste alkohola. U jednu skupinu ubrajamo spomenuti etanol, a tu su još i denat alkohol, izopropil alkohol i SD alkohol. U skupinu masnih alkohola ubrajamo stearil, cetearil i cetil alkohol. Prva skupina alkohola može uzrokovati oštećenja lipidnog plašta i posljedično gubitak viška vode iz tijela, što na dugi rok dovede do dehidracije tijela. Dok masni alkoholi pripomažu omekšavanju kože.


Primjer prirodne vitaminske kreme za lice, koja sadrži hidrolat konoplje, damast ruže i pelargonije te hijaluronsku kiselinu. Kožu navlaži i obnovi te uravnoteži osjetljivu i nadraženu kožu.

INGREDIENTS: CANNABIS SATIVA WATER, ROSA DAMASCENA FLOWER WATER, AQUA, VITIS VINIFERA SEED OIL, TRIHEPTANOIN, COCOS NUCIFERA OIL, CANNABIS SATIVA SEED OIL, CETEARYL ALCOHOL, GLYCERYL STEARATE CITRATE, GLYCERIN, GLYCERYL STEARATE, MANGIFERA INDICA SEED BUTTER, GLYCERYL CAPRYLATE, CANNABIS SATIVA EXTRACT, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, BISABOLOL, SODIUM HYALURONATE, XANTHAN GUM, TOCOPHEROL, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, SODIUM PHYTATE, CITRIC ACID, PELARGONIUM GRAVEOLENS OIL*, ROSA DAMASCENA EXTRACT*, SODIUM LEVULINATE, SODIUM ANISATE, CITRONELLOL**, GERANIOL**, LINALOOL** (*natural essential oils, **naturally occurring in essential oils)  


Koža je naš najveći i važan organ, zato je bitno, da je znamo i pravilno njegovati. Svaki sastojak, iako vrlo jednostavan, čini mozaik ljepote i zdravlja. Dobar osjećaj u vlastitoj koži možemo nazvati udobnošću, za njega je zaslužan svatko sam. Neka kozmetički proizvodi budu naši prijatelji i saveznici, a ne neprijatelji.

Nega celega telesa                                                                  
Koža je naše veliko bogatstvo, zato je čuvajte i njegujte.