Upute za siguran rad u kozmetičkim i frizerskim salonima

PREPORUKE ZA SIGURAN RAD U KOZMETIČKIM I FRIZERSKIM SALONIMA


Danas se, ponovno, otvaraju vrata kozmetičkih i frizerskih salona. Covid 19 jako je promijenio način našeg života kao i navike te će, neko vrijeme, i dalje to činiti. Usuđujem se čak i tvrditi, da će naši životi zauvijek biti drugačiji, a standardi dezinfekcije, čistoće, prozračivanja i općenite opreznosti bitno će se pojačati.

Budući, da imam čak nekoliko informacija iz različitih europskih zemalja, pa i iz Kine, pripremio sam kratke »upute« o tome, što osobno predlažem da poštujete i ujedno vas informiram o tome, što sve postoji za smanjenje mogućnosti zaraze. Zdravlje je na prvom mjestu i važno je, da najprije zaštitimo sebe jer stranke, koje dolaze u salon, mogu donijeti svašta sa sobom – na cipelama, odjeći, kosi... Svjesni smo, da sto postotne sigurnosti nema, ali možemo sami puno učiniti, da se adekvatno zaštitimo.


1. Udaljenost
 

Moramo biti pozorni, da držimo čim veći razmak prilikom komuniciranja, već na samom ulazu/prijemu stranke u salon. Strankama ostavite, s vanjske strane salona, jasne upute kako postupati, da njihov posjet salonu bude siguran. Pri komuniciranju pokušajmo držati rastojanje, barem dva metra, a stranka neka u prostor unosi što manje stvari (torbice, dodatne jakne, kišobrane,…). 

2. Zaštitne pregrade


Nekoliko zemalja je propisalo upotrebu zaštitnih pregrada na blagajni ili pultu, pri manikuri, pedikuri. Moje mišljenje je, da ona ima smisla samo pri manikuri jer su glave relativno blizu, a ujedno i postupak traje dugo. U međuvremenu razgovaramo, kišemo, kašljamo i sl. 
Na pultu ima smisla tamo, gdje se stranke dolaze naručiti, inače ne, jer stranka u svakom drugom slučaju produži, direktno, do mjesta gdje se izvodi usluga u kozmetičkom ili frizerskom salonu.

Pregrada za manikuru – zaštita za manikere: https://www.art-kozmetika.hr/pregrada-kod-manikure.html

3. Zaštitne maske

Njih u ponudi ima puno vrsta. Predlažem maske za jednokratnu upotrebu, poznajemo ih kao »kirurške maske«.
Ostale maske kao što su FFP2 (KN95, N95) ili FFP3 i ostale verzije 3M maski su skuplje, a na dugi rok su ugodnije za disanje. Ima smisla, da zaposlenik upotrebljava maske FFP2 ili FFP2 s filterom, a strankama se daju kirurške maske.
Perive maske, za rad, ne preporučujem. Maske od tkanine se brzo navlaže, a vlaga odlično prenosi virus koji se kapljično širi. Tako da je takva maska upotrebljiva kratko vrijeme i nikako nije više u funkciji, kad postane vlažna. Zatim se postavlja pitanje, kamo takvu masku odložiti i na koji način prati jer većina, u manjim salonima, pere doma. Tako, da bi u tom slučaju nosili doma veliku opasnost. Strankama staviti na lice masku od tkanine je zaista neprimjereno, jer ne možemo znati i osigurati, da ta maska ne bude »zaražena«.
Kada stranka donese masku sa sobom, postoji velika vjerojatnost, da ju je već koristila, npr. u trgovini – tamo je bila ispostavljena vanjskim utjecajima, i moguće je da je na maski s vanjske strane već virus, koji se tako donese u prostor i kad se stranka zakašlje, virus se rasprši po prostoru.



Zaštitne maske: https://bit.ly/3b1wAdh


4. Viziri

Viziri štite lice, ne direktno dišne puteve. Za savršenu zaštitu trebalo bi koristiti naočale, masku i vizir. Znamo, da je s tim svim teško izvoditi usluge, i svakako će biti potrebno prilagođavanje i koristiti čim veću zaštitu tamo, gdje je to moguće.
Frizeri neće moći frizirati stranku s vizirom ili maskom na glavi, ali će zato sami upotrijebiti zaštitnu masku i vizir kod rada.


Zaštitni vizir: https://www.art-kozmetika.hr/zastitni-vizir.html  

5. Mjerenje temperature

Jedan od smislenih poduhvata je mjerenje temperature - najprije zaposlenima i/ili samom sebi, a zatim i strankama na ulazu. Postoje kvalitetni termometri, koji vrlo precizno izmjere temperaturu. Strankama s temperaturom 37,2 ili više moralo bi se zabraniti ulazak, ako je temperatura zabilježena kod zaposlenika morao bi otići u samoizolaciju.




Beskontaktni termometar: https://bit.ly/3ddj4or

6. Dezinfekcija


Dezinfekcija je također važan faktor sigurnog rada i sigurnog okruženja. Veliku opasnost predstavljaju kvake i obuća. U ponudi imamo prostirke, koje služe za uništavanje virusa i bakterija - za dugotrajnu upotrebu. Ne ostavljaju tragove. To je jedna od opcija. Druga je, da strankama već prije ulaska ponudimo navlaku/zaštitu, koja se natakne preko obuće.
Kvake i ostale površine dezinficiramo sa sredstvom za površine, a ruke redovno sredstvom za ruke. Većina tih sredstava isušuje kožu zato koristite ona, koja imaju dodana sredstva protiv isušivanja ili ruke, dodatno, mažemo kremom zbog hidratacije.

Preporučujem, postavljanje dezinficijensa i ploče s jasnim uputama prije ulaska, i prije nego se stranka počne hvatati za kvake i ostale stvari.



Dezinfekcijska tekućina za radne površine:
 https://www.art-kozmetika.hr/vadesept-dezinfekcijska-tekucina-za-pribor-opremu-i-radne-povrsine-750ml.html

Dezinficijens za ruke i površine: https://www.art-kozmetika.hr/nuscosept-of-tekoce-dezinfekcijsko-sredstvo-1000ml.html?SID=uuhqm6s8ckr0m9najerarf98mb&___store=hr&___from_store=default

Alkoholni gel za ruke: https://www.art-kozmetika.hr/catalogsearch/result/?SID=uuhqm6s8ckr0m9najerarf98mb&___store=hr&q=alkoholni+gel&___from_store=default
 

7. Zaštitne rukavice

Zaštitne rukavice upotrebljavamo redovno pri radu. Važno je pripaziti da se rukavice sigurno skinu, da virusi i bakterije na njima ostanu u unutrašnjosti. Rukavice se mogu dezinficirati i kad ih imate na rukama.




Zaštitne rukavice: https://www.art-kozmetika.hr/catalogsearch/result/?SID=uuhqm6s8ckr0m9najerarf98mb&___store=hr&q=rokavice&___from_store=default

8. Radna odjeća

Radnu odjeću, dodatno, zaštitimo s jednokratnim zaštitama, a svakodnevno ih peremo na najmanje 60 stupnjeva.



ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJA PROSTORA

  • Prije početka rada, pravilno si namjestite masku i rukavice. Izbjegavajte dodir s kožom, posebno, predjel lica.
  • Prozori i vrata neka budu otvoreni.
  • Ako imate ventilaciju, uključite ju.
  • Sve temeljito očistite s neutralnim čistačem, a zatim dezinficirajte s odgovarajućim dezinficijensom. 
  • Perive presvlake operite na najmanje 60 stupnjeva, pri tome pazite da ih pažljivo/odgovarajuće prenesete u zatvorenoj PVC vrećici. Na najmanje 60 stupnjeva operite i sve krpe za čišćenje.
  • Masku i rukavice odstranite i odložite u pvc vrećicu, koju zatvorite i zatim bacite u odgovarajući koš.
  • Nakon čišćenja se otuširajte, a prostor prozračujte dok se sve temeljito ne osuši.


Za salone smo pripremili i pakete za dezinfekciju i siguran rad. Za najbolje cijene se prijavite!
• Korona start paket M
• Korona start paket L
• Korona start paket XL



 
*Sadržaj služi za internu upotrebu i ne predstavlja zakonski okvir.
Damjan Zupan
ART-PE d.o.o.


Za službeni stav, slijedite sljedeće linkove: