Uopće neznam, koja je razlika između ovih maski?!

Uopće neznam, koja je razlika između ovih maski?!

 

Tako smo zborili na početku pandemije, a sada o maskama već imamo neku predodžbu, no ona je često pogrešna.



Da vam olakšamo odluku prilikom izbora prave maske, donosimo vam informacije po čemu se međusobno razlikuju i kakvu zaštitu zapravo pruža određeni tip maske.


Osnovna podjela je u dvije skupine. Jednu skupinu zaštitnih maski predstavljaju respiratorne (FFP1, FFP2, FFP3 ili N95), a drugu skupinu predstavljaju kirurške maske (TIP 1, TIP 2 i TIP 2R).

 


MEDICINSKE ili KIRURŠKE MASKE ZA LICE
 

(Sukladne sa europskim standardom EN 14683:2019)


Medicinske maske za lice su oblikovane tako, da štite pojedinca i njegovu okolinu (zrak, površine i opremu). S obzirom na stupanj zaštite razlikujemo dva osnovna tipa, tip I (BFE1) i tip II (BFE2).

S nošenjem maski tipa I trebao bi se smanjiti rizik ili opasnost širenja zaraze na druge osobe. Prilikom upotrebe maske tipa II djeluje obostrana zaštita!

Medicinski radnici upotrebljavaju maske tipa II prilikom operacija te aseptičnih poduhvata. Uobičajeno se medicinske maske nose od 2 do 8 sati, ovisno od stupnja zaštite i kontaminacije maske. Važno je, da ju u predjelu nosa potpuno prilagodimo licu i sa njome pokrijemo predjel nosa, usta i brade.


POLUMASKE ZA LICE ZA ZAŠTITU OD ČESTICA ILI RESPIRATORNE MASKE 

(Sukladne s europskim standardima EN 149:2001+A1:2009)

Respiratorne maske za zaštitu od čestica se razvrstavaju s obzirom na učinkovitost filtriranja te s obzirom na maksimalnu količinu ulaska zraka prilikom udisanja. Dijelimo ih u tri razreda - FFP1FFP2FFP3 te N95.

Nadalje, mogu se razvrstati s obzirom na to, da li su primjerene za jednokratnu ili višekratnu upotrebu. Respiratorne maske, korisniku, spriječavaju udisanje aerosola, koji je opasan za zdravlje korisnika. Dodatno, može imati poseban ventil za udisanje ili izdisanje, koji omogućuje veću udobnost, štiti od uzročnika zaraze kao što su bakterije i virusi, kamo spada i novi korona virus, SARS, H1N1, itd., te sprječava kondenzaciju unutar maske. Važno je, da te maske štite korisnika od udisanja zaraznih »kapljica«. Iskustva medicinskog osoblja pokazuju, da maske tipa FFP2 (odnosno FFP3 još i više) osiguravaju dovoljno dobar stupanj zaštite od zaraze s korona virusom.

 

 

Svaka maska nije dobra maska! Uvijek se uvjerite u kvalitetu i zaštitu, koju pruža.

▶▶ MASKE (na zalihi, po povoljnoj cijeni)

 


Za sve dodatne informacije i pripremu ponude dostupni smo na e-mail: prodaja.hr@art-kozmetika.com i na telefonski broj  097/6652562.