Ustrezna sterilizacija in razkuževanje


Sterilizacija je postupak, s kojim se potpuno unište svi živi mikroorganizmi i sl.


S tim postupkom sprječavamo prenošenje zaraze preko instrumenata i ostalog materijala.


Prije sterilizacije moraju predmeti, koje ćemo sterilizirati, biti čisti s čim manje mikroorganizama na sebi i posušeni. Sterilizacijski proces mora biti validiran prije upotrebe, izvedba se mora sprovesti rutinski, a opremu je potrebno redovno održavati.

Sterilizacijski postupak je uspješno proveden, ako se smanjio broj prisutnih mikroorganizama na, najmanje, log 6 - to je indeks vjerojatnosti učinka 1:10 da je pojedina jedinica jedne serije, koja je bila sterilizirana, sterilna.


PLAN STERILIZACIJE I DEZINFEKCIJE

1. Odlaganje korištenog alata/instrumenta u posudu za odlaganje.

2. Ručno, mehaničko čišćenje alata/instrumenta.

3. Stavljanje, ručno, očišćenog alata/instrumenta u ultrazvučni čistač s primjerenim dezinficijensom.

4. Ispiranje pod tekućom vodom.

5. Sušenje pribora.

6. Potpuno suh pribor stavimo u vrećicu za sterilizaciju ili dobro umotamo u alu foliju. Idealno je, da je svaki instrument samostalno upakiran za sterilizaciju. Svaki sterilizacijski set mora biti označen i obilježen datumom sterilizacije. Sterilizaciju kontroliramo sa sterilizacijskim papirićima ili drugim kemijskim indikatorima uspješnosti sterilizacije.

7. Namještanje indikacijske trake na paket za sterilizaciju.

8. Stavljanje paketa u odgovarajući sterilizator. Steriliziramo samo pribor, koji nije za jednokratnu upotrebu.

 

Kod sterilizacije budite oprezni, da ju izvedete kvalitetno i pouzdano. Samo tako ćete, svojim strankama, osigurati kvalitetnu i sigurnu uslugu.

 

Dezinfekcija kozmetičnega pribora

1) Posuda za dezinfekciju alata/instrumenata 500ml | BF

2) MEDISEPT alkohol 70% 5L

3) Indikacijska ljepljiva traka za sterilizaciju


VRSTE STERILIZACIJE:

1. Sterilizacija na suhi zrak

Sterilizacija na suhi, vrući zrak izvodi se pri temperaturi od 160 °C, a vrijeme izvođenja je najmanje 120 minuta. Primjerena je za sterilizaciju posude i instrumenata.

Sterilizator na vrući, suhi zrak djeluje po principu kruženja vrućeg zraka pri temperaturi od 200 °C. Važno je poštivati pravilo, da svi instrumenti prije sterilizacije budu potpuno suhi.

Kod sterilizatora na vrući zrak PROmini je postupak sterilizacije potpuno automatiziran. Ima mogućnost postavljanja temperature i vremena sterilizacije. Sterilizatoru je priložena i unutarnja košarica za stavljanje instrumenata. Sterilizacija kozmetičkih instrumenata  sa sterilizacijom na vrući zrak zadovoljava zahtjeve inspekcije. Prilikom naručivanja sterilizatora PROmini u našoj internet trgovini, dobijete besplatno i Dnevnik sterilizacije.

Sterilizator

1) Sterilizator na vrući zrak PROmini 1,5 L

2) Sterilizator na vrući zrak TAU STERIL 2000 XXL

3) MELAG sterilizator na vrući zrak 75


1. Instrumente, koje koristimo kod njege: sve vrste kliješta, drške, skalpele, sfedre, pincete, škarice, kvečere, eskavatore, odmah nakon upotrebe odložimo u kadicu s dezinfekcijskom otopinom. Ostavimo da odstoji  od 15 min. do 120 min. Sav ostali materijal, koji je za jednokratnu upotrebu ili je termolabilan i nije u izravnom kontaktu s ljudskim izlučevinama bacimo izravno u kantu za smeće.

2. Na listinu za dezinfekciju instrumenata označimo datumvrstu dezinficijensa u postocimavrijeme dezinfekcije te potpis.

3. U međuvremenu uključimo  autoklav, da postigne određenu temperaturu te naraste tlak.

4. Instrumente zatim, opet, mehanički očistimo četkom, koja ne smije prouzročiti abraziju na instrumentima, jer se može oštetiti zaštitni film, koji ih štiti.

5. Odložimo ih na mrežu, da se ocijede i djelomično posuše.

6. Obrišemo ih krpom i odložimo na pult za odlaganje.

7. Pojedine suhe instrumente zatim zapakiramo u samoljepljive vrećice za sterilizaciju, na koje moramo upisati datum sterilizacije i na kojima je već označen indikator za sterilnost.

8. Vrećice su napravljene tako, da instrument stavimo, kroz otvor, u vrećicu i na kraju, gdje je otvor odlijepimo traku, koja ima premazno ljepilo da zatvorimo vrećicu. Vrećica mora biti potpuno glatko zalijepljena, da se spriječi mogućnost ulaska zraka u nju. Vrećicu moramo fiksirati s kontrolnom samoljepljivom trakom za sterilizacijuNa kontrolnoj traci moramo označiti datum sterilizacije i što je unutra.

9. Kad je sterilizator pripremljen, u njega stavimo zapakirane komplete instrumenata, koji se međusobno ne smiju stiskati i mora biti dovoljno prostora, da dođe do njih visoka temperatura i vlaga. Uobičajeno, ih moramo odložiti uspravno ili svakog u svoju mrežu, koja je već umetnuta u sterilizator. Osim instrumenata, ne smijemo zaboraviti staviti i kemijski indikator kontrole sterilnosti, na kojeg je potrebno napisati datum. Stavimo ga u sredinu sterilizatora ili na najkritičnije mjesto. Ako su svi parametri na određenoj vrijednosti i aparat je validiran te sterilizator dozvoljava uključenje, uključimo ga, kako bi započeo postupak sterilizacije.

10. Postupak upišemo u evidencijski list sterilizacije i na evidencijski list o materijalu. Na evidencijskom listu sterilizacije mora biti označen datum, serija, vrsta materijala, vrsta programa, kontrola, čišćenje sterilizatora, izvođač, potpis i dokaz kontrole sterilnosti. Na evidencijskom listu o materijalima mora biti označen datum, vrsta materijala, serija,vrsta programa te potpis.

11. Nakon završetka postupka sterilizacije, što uključuje i samo sušenje i hlađenje instrumenata, moraju se sterilne stvari odložiti u sterilni ormar/pretinac.

Kod sterilizacije moramo poštivati 9. članak o minimalnim sanitarnim, zdravstvenim uvjetima za obavljanje djelatnosti higijenske njege, koji kaže sljedeće: "Sterilizacija se izvodi po potrebi. Sterilizirati se može pribor, instrumenti, roba i oprema, koja je primjerena za autoklaviranje. Sterilizirati može svatko, koji je osposobljen za rad s aparaturama i poznaje rad aparature i postupak rada s njom. Prije početka sterilizacije postavimo sljedeće parametre (izaberemo samo jednu od mogućnosti):

  • sterilizacija 3h pri 160°C,
  • sterilizacija 2h pri 170°C
  • sterilizacija 1h pri 180°C

 

Sterilizator Avtoklav

1) Sterilizator | autoklav - AS 1681a


2.1. Opis kontrola kod postupka te njihovo bilježenje


Uspješnost postupka sterilizacije u autoklavu možemo provjeravati na više načina.

  • Prvi pokazatelj je redovno servisiran i odgovarajuće održavan autoklav - prema uputama proizvođača ili ovlaštenog servisera, koji autoklav namjesti, utvrdi kritične točke te isti servisira. Autoklave servisirimo i u poduzeću ART-PE d.o.o.; za više informacija nazovite 091 222 2470 ili nam pišite na prodaja@art-kozmetika.com.

  • Autoklav kontinuirano otkriva tijek cjelokupne sterilizacije, kao i vrijeme i temperaturu. Kod nepravilnog rada autoklava, obavijesti nas i kemijski indikator, koji promijeni/ne promijeni boju. U slučaju uspješne sterilizacije, indikator se oboji u smeđe, u suprotnom, boju ne promijeni - ostane plave boje.

  • Listić (Mikoličev test) nam pokaže uspješnost steriliziranja s autoklavom.

  • Kad je sterilizator ugašen, najprije, ispraznimo kotlićočistimo ga alkoholom i zatim ulijemo svježu, destiliranu vodu. To zabilježimo na evidencijski list sterilizacije.

  • Sterilizator moramo, također, redovno servisirati - kao što je navedeno u uputama proizvođača. Obično je to jednom na godinu, kad serviser kalibrira temperaturu, vrijeme i tlak; pregleda i provjeri kakva je sterilizacija.


2.2 Mjere kod odstupanja/nepravilnosti

  • U slučaju, da nemamo, unaprijed, pripremljeni dezinficijens, odgovorna osoba ga pripremi. U slučaju, da dezinficijens nemamo pri ruci ili ga je ponestalo, odemo u skladište te uzmemo određenu količinu. U tom slučaju, također, ispunimo evidencijski list upotrebe materijala iz skladišta. Iz skladišta, po potrebi, kod nedostatka uzmemo i novu foliju za pakiranje instrumenata te ju zamijenimo na aparatu. Kod pomanjkanja materijala obavezno obavijestimo i voditelja salona ili voditelja nabave.

  • U slučaju, da foliju nemamo, instrumente položimo u kasete kod kojih poštujemo, da sterilnost vrijedi samo 24 sata nakon otvaranja. Poštivati moramo i sljedeće: kasete moraju biti, prilikom upotrebe, dobro zatvorene, a u dodir s njima smijemo doći samo pincetom, koja mora biti također sterilna.

  • Kod nepravilnog rada autoklava najprije provjerimo količinu vode. U slučaju ostalih nepravilnosti, kod rada autoklava, obavijestimo voditelja salona te servisera.

  • U slučaju, da indikator pokaže nepravilnosti kod sterilizacije, postupak ponovno ponovimo.

  • U slučaju kvara, obavijestimo voditelja salona.

3. Sterilizacija sa UV svjetlom

 

UV sterilizator se upotrebljava za sterilizaciju predmeta pomoću UV svjetla u frizerskim i kozmetičkim salonima. Sterilizator je opremljen s mikroprekidačem, koji automatski isključi aparat, kada otvorite pokrov uređaja. Kod sterilizacije s UV svjetlom, potrebno je samo nekoliko minuta za uništavanje više od 99% svih klica i bakterija, jer mikroorganizme uništi tako, što uništi njihov DNK. 

Instrumente, s razmakom, položimo na mrežu, koja je priložena sterilizatoru. U tom slučaju ne upotrebljavamo vrećice ni foliju.

 

UV sterilizator

1) UV sterilizator alata/instrumenata  B-368

2) UV sterilizator alata/instrumenata BLUE | 6501h

3) UV sterilizator 9006-YM