Birate između finske i IR saune? Ima razlike!

Birate između finske i IR saune?
Ima razlike!




Korištenje saune je mnogima, prije svega zimi, omiljeni oblik opuštanja tijela i duha.
Ugodna je pomisao, da bi se mogli na zdrav način ugrijati vrlo jednostvno u udobnosti svog doma, u vašoj oazi mira.

Sauna kod kuće? Da!
Zamislite, da možete saunu od 2x do 3x na tjedan koristiti kod kuće i tako uštedjeti vrijeme i novac te se potpuno opustiti.

Na vrata već kucaju hladniji dani, zato je sada pravo vrijeme za ovu vrstu investicije. Da, dobro ste čuli - investirajte u vaše zdravlje. Redovna upotreba saune na mnoge načine djeluje blagotvorno na tijelo, prije svega na dugi rok.

Na tržištu postoji velik izbor sauna i javlja se pitanje - koju odabrati?

Za vas smo pripremili premium ponudu finskih i infracrvenih sauna. Za lakše donošenje odluke, pročitajte cijeli članak.


Od kud dolazi finska sauna?

Počeci finske saune sežu još u 17. stoljeće, iz sjevernih kultura. Prije svega, Finska je ona država gdje je kultura korištenja saune vrlo zastupljena i zbog čega se očuvao prvotni pojam tradicionalne finske saune.

Za koga je primjerena finska sauna?

Finska sauna je primjerena, prije svega, za ljubitelje visokih temperatura i zdrave osobe jer se temperatura u njoj kreće između 80 i 110°C, a vlažnost je između 5 i 10%. U finskoj sauni je peč sa kamenjem, koje polijevamo vodom i tako stvaramo val vruće pare. Kao točku na "i" možete dodati eterična ulja.

Za koga upotreba saune nije primjerena?

Saunu je potrebno izbjegavati u slučaju visokog krvnog tlaka, problema sa srcem ili ostalih kroničnih bolesti. Ni djecu nije primjereno ispostavljati sauni koja ima ekstremne temperature. U slučaju da želite posjetiti saune, preporučljivo je izabrati one manje vruće, u kojima se temperatura kreće do 40°C.

Što se počinje događati u tijelu prilikom upotrebe finske saune?

Temperatura se tako u finskoj sauni povisi sve do 110 °C, pri čemu se u organizmu stvori slična reakcija kao kod stanja povišene temperature s kojom se tijelo prirodno brani od različitih infekcija. Ujedno smanjujemo stres i detoksiciramo tijelo na prirodan način te spriječavamo prehladu, astmu i ostale bolesti.

Koliko minuta je preporučljivo biti u sauni?

Preporučljivo je, da svaki posjet finskoj sauni traje između 15 i 20 minuta, a zatim slijedi hlađenje s hladnom vodom. Nakon svakog posjeta napravimo 15 minuta odmora, a ulazimo u saune s obzirom na to kako se osjećamo. Prilikom korištenja saune vrlo je važno da znamo osluškivati svoje tijelo.

Kako djeluje finska sauna?

Finska sauna je prostor obložen kvalitetnim drvom, gdje se nalazi peč sa vrućim kamenjem po kojima polijevamo vodu obogaćenu s različitim eteričnim uljima - tako povisujemo temperaturu i vlažnost. Drvo je bez smole, u kombinaciji sa sigurnosnim staklom. Temperatura se kreće do 110 °C, a zrak u prostoru je suh, pri čemu relativna vlažnost ne prelazi 15%.

Koji su pozitivni učinci finske saune?

- pospješivanje metabolizma,
- opuštanje mišića,
- jačanje srca i žila,
- otklanjanje kožnih bolesti,
- spriječavanje nastanka celulita,
- ugodan utjecaj na sistem kretanja i
- ublažavanje stresa.

Infracrvena sauna ili IR sauna nije dugo vremena prisutna na tržištu. Ali je od strane korisnika sauna polučila velik interes, a time i puno pitanja...

Infracrvene saune nemaju tako dugu tradiciju kao što je imaju npr. finske saune, ali su unatoč tome, od strane korisnika, jako dobro prihvaćene i sve omiljenije. Oduševljavaju prije svega svojim dubinskim djelovanjem na organizam.

Za koga je primjerena infracrvena sauna?

IR sauna je primjerena skoro za sve, jer su temperature u usporedbi s ostalim saunama mnogo niže. Temperatura se kreće između 25 i 50 °C, što je čovjekovom tijelu ugodnije, pogotovo za one osobe koje ne podnose visoke temperature ili imaju kardiovaskularne probleme, djecu i starije osobe.

Kako djeluje IR sauna?

U infracrvenoj sauni su ugrađeni grijači koji odašilju infracrvenu svjetlost. Ta energija je jednaka infracrvenom zračenju koje odašilje sunce i čovjekovo tijelo. IR-zrake prodru u tijelo, pospješuju cirkulaciju krvi, povise tjelesnu temperaturu i uzrokuju znojenje. Čovjek infracrvenu svjetlost prepoznajte kao toplinu. Bit infracrvene saune je da kod temperature između 25 i 50 °C postigne 2x do 3x veći učinak na tijelo nego u finskoj sauni pri temperaturama između 90 i 110 °C.
Infracrvena toplina se "upije" do 4 cm duboko u tijelesno tkivo. Valna dužina zračenja infracrvenih zraka prilagođena je tjelesnom zračenju, zato tijelo upije oko 90° infracrvenih zraka.
Infracrvena sauna djeluje dubinski, opušta i zagrijava tijelo.

Koliko vremena je preporučljivo biti u IR sauni?

Zbog nižih temperatura koje su za naše tijelo ugodnije, u IR sauni možemo biti dulje vrijeme - negdje do 30 minuta, a zatim slijedi hlađenje vodom te 15 minutni odmor, prije nego što nastavimo s ponavljanjem.

Glavna prednost IR saune u usporedbi s ostalim saunama?

Infra sauna ima u usporedbi s ostalim saunama trenutne pozitivne učinke na tijelo, jer ga zagrijava iznutra prema van. Tijelo se pregrijava dubinski zbog čega dolazi do bolje cirkulacije i sa njom povezanih pozitivnih učinaka na tijelo.

Koji su pozitivni učinci IR saune?

- Smanjenje umora,
- otklanjanje stresa,
- fizičko i psihičko opuštanje,
- povečanje elastičnosti i fleksibilnosti kože,
- oštećeni mišići i vezivna tkiva se brže obnavljaju,
- povećava se cirkulacija krvi,
- vitalnost i usporavanje starenja.

Koja su obilježja infra saune?

- Niže temperature nego u klasičnoj sauni (25-55 °C),
- niža upotreba električne energije (1,5-2,5 kW),
- nije potrebno podgrijavanje,
- zauzima malo prostora,
- jednostavna upotreba i održavanje.



Koje su preporuke prije korištenja saune?

- U saunu ne idite sa punim želucem.
- Prije, tijekom i odmah nakon korištenja saune ne konzumirajte opojne supstance.
- U saunu uđite potpuno goli i bez dodataka. Možete se ogrnuti ručnikom.
- Poslušajte svoje tijelo. U pravilu koristimo saunu najviše 15 do 20 minuta.
- Nakon korištenja saune svoje tijelo ohladite s hladnim tušem.
- Tijekom intervala korištenja saune pijte mnogo tekućine (vodu ili nezaslađeni biljni čaj).
- Da bi postigli željene učinke, saunu je preporučljivo upotrebljavati od 2x do 3x tjedno.


Pozitivni učinci korištenja saune su ljudima poznati već dugo. U saunama nastaje posebna klima koja potiče i očuva čovjekovu vitalnost.
Dobar osjećaj i zdravlje bi morali biti prioriteti svakoga od nas. Ne budite u ovom slučaju iznimka!
Neka korištenje saune postane način života u srcu vašeg doma.


Kontaktirajte nas na telefonski broj: 097 665 2562 ili na e-mail:
prodaja.hr@art-kozmetika.com i rado ćemo vam pomoći izabrati najbolje za vas!

Nudimo i mogućnost kupnje na rate.