10 stvari koje morate znati prije kupnje masažnog bazena

10 stvari koje morate znati prije kupnje masažnog bazena/jacuzzija


 

Tko ne bi želio imati jacuzzi kod kuće?! Već neko vrijeme spa oaze su vrlo željene u okviru doma, iako je prije to uglavnom predstavljalo luksuz koji si je mogao priuštiti malo tko, danas je ipak to malo drugačije. Bazen za masažu koji datira iz 1948. godine, i danas je pravi hit zahvaljujući braći Jacuzzi.

Odluka za kupnju masažnog bazena je investicija u vaše zdravlje. Masažni bazeni su odličan način opuštanja nakon napornog dana, jer imaju blagotvorni učinak na vaše tijelo. Otklanjaju stres, ublažavaju zdravstvene probleme i omogućuju ugodno druženje i zabavu.

Upotrebljavati ih možemo u svakom trenutku tijekom cijele godine, a njihovo održavanje je, pomoću ugrađenih sistema filtriranja, vrlo jednostavno. Preteča sadašnjih grijanih bazena bile su drvene kade u kojima se voda zagrijavala pomoću peći na drva. Danas je tehnologija masažnih bazena razvijena do vrhunca.


Kako masažni bazeni/kade utječu na vaše tijelo?

Blagotvorni učinci vode preventivno i kurativno djeluju na vaše zdravlje. Kombinacija vodenih tokova, zračnih mjehurića i vruće vode opuste tijelo i mišiće, što utječe na dobar osjećaj i ima brojne pozitivne učinke na zdravlje. U vodi se osjećaj težine smanji za 85 do 90%, što uzrokuje bestežinski osjećaj, opuštanje mišića i smanji opterećenje na zglobove. Tijelo se potpuno opusti. Taj učinak još dodatno povećaju zračna masaža i temperatura vode.

Da li postoji više vrsta i oblika masažnih bazena?


Na tržištu postoji više vrsta masažnih bazena koji su različitih oblika, dimenzija, materijala itd. Uvjereni smo, da će svatko pronaći onakav, kakav mu najviše odgovara i rado će ga koristiti. Dostupni su u različitim veličinama s obzirom na broj i raspored sjedišta, klupa, ležajeva i masažnih mlaznica.

Što je zapravo masažni bazen?

Drugim riječima whirlpool/jacuzzi je mnogo više od vode s mjehurićima koja žubori. Kao i kod korištenja saune, i ovdje se radi o načinu opuštanja. To su mali bazenski sistemi koji su namijenjeni opuštanju i uživanju u zagrijanoj vodi. Sjedišta su ergonomski oblikovana i kao takva pružaju najveću udobnost, a masaža opusti napete mišiće. To nam pruža bolji osjećaj u vlastitoj koži. Mlaznice, prilagođene snazi i obliku, koje možete po želji usmjeriti na određene predjele tijela osiguravaju nezaboravan doživljaj masaže cijelog tijela, u zagrljaju mjehurića!

Na što je potrebno obratiti pažnju prilikom kupnje masažnog bazena/jacuzzija?

Budući da se radi o većoj investiciji, važno je da najprije shvatimo, što je najbolji izbor za nas. Prilikom kupnje masažnog bazena moramo obratiti pažnju na kvalitetni materijal unutarnjeg i vanjskog dijela te na uravnoteženost mlaznica i protok zraka s obzirom na broj mlaznica.

Zašto je važan dobar sistem filtriranja?

Uvijek želimo očuvati čistoću i svježinu vode u masažnom bazenu, prije svega zbog higijene i zdravlja sviju. Za to će se pobrinuti dobar sistem za pročišćavanje koji će vam, prije svega, olakšati rad. Za još dodatnu čistoću vode, upotrijebite proizvode za održavanje vode.

Da li su potrebne cerade za masažni bazen?

Da. Radi se o važnom dijelu koji štiti bazen od prljavštine, lišća i kukaca. U slučaju da bazen ne upotrebljavamo, služe za očuvanje topline vode. Cerada mora biti napravljena za točno vaš model, jer što cerada bolje prianja, bolja će biti zaštita.

Čemu služi elektronska kontrolna ploča?

Sa ugrađenim elektronskim ekranom ćemo lako i jednostavno nadzirati temperaturu vode, osvjetljenje i boju svjetla. Neki imaju ugrađen i radio sa zvučnicima za još ugodnije i opuštenije ozračje.

Koji broj sjedišta i ležajeva odabrati?

To je stvar pojedinca, kakve želje ima i za koliko osoba kupuje masažni bazen. S obzirom na izbor sjedišta ili ležajeva prilagođene su i mlaznice koje se pobrinu za masažu tijela. Na primjer u slučaju ležišta, mlaznice su raspoređene tako da pružaju masažu cijelog tijela. Dobro je znati da što je više sjedišta, više masaža ćete imati dostupnih, jer svako sjedište ima drugačije raspoređene mlaznice.


Gdje mogu postaviti masažni bazen?

Masažni bazen možete postaviti skoro svugdje ili gdje vam to prostor dopušta. Pri tome se možete igrati po vašoj želji. Možete ga imati na terasi, vrtu, blizu kuće ili ne, nadkrivenog, u sjeni; jednostavno se samo odlučite koju atmosferu želite. Provjeriti morate samo nosivost podloge. Prilikom postavljanja u zatvorenim prostorijama morat ćete biti pozorni na širinu otvora, kroz koje se bazen u jednom komadu unosi u prostor, dok se prilikom postavljanja masažnog bazena na otvorenom moramo pobrinuti za dobru toplinsku izolaciju.

Koja je idealna temperatura vode u masažnom bazenu?

Idealna temperatura vode je 37°C, a moguće ju je postaviti u rasponu od 26 do 42°C.